Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
22695
post-template-default,single,single-post,postid-22695,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

UZUNKÖPRÜ İLE MECİDİYE KÖPRÜSÜ

Ülkemizin kuzeybatı ucundaki şehri Edirne’de yer alan iki tarihi köprü zaman zaman birbiriyle karıştırılır. Bunun nedeni olarak aynı şehirde bulunmaları, Osmanlı döneminde ve kesme taştan yapılmış olmaları gösterilebilir. Bu iki yapı, Uzunköprü ve Mecidiye Köprüsü’dür.

Ergene Nehri Üstündeki Uzunköprü

Eski adı Ergene olan, sonradan aldığı Uzunköprü adını bulunduğu ilçeye veren tarihi yapı, II. Murat tarafından, dönemin başmimarı Muslihiddin’e yaptırılmıştır. Köprünün inşasına 1426’da başlanmış ve 16 yılda, yani 1443 yılında tamamlanabilmiştir. Daha önce ahşap köprülerle geçilmeye çalışılan Ergene Nehri, Uzunköprü’nün yapımından sonra daha rahat aşılmış ve yapı, Osmanlı’nın Balkanlar’daki fetihleri için sağlam bir geçiş noktası olmuştur.

Uzunköprü: Dünyanın En Uzun Köprüsü

1270,41 metre uzunluğu ile adının hakkını verircesine dünyanın en uzun taş köprüsü ünvanına sahiptir. Yapıldığı dönem sivri ve yuvarlak biçimlerde 174 kemeri bulunan yapının üç kemeri ilçeye bağlanan yolun altında kalmıştır. Eserin kemerleri ve ayakları, geometrik şekiller, bitki ve hayvan figürleriyle dekore edilmiştir. Uzunköprü, 1960’lı yıllarda yapılan onarım çalışmalarıyla bir miktar genişletilmiştir ve günümüzde 6 metreyi aşan bir genişliğe sahiptir.

Meriç Nehri Üstündeki Mecidiye Köprüsü

Mecidiye adını, kendisini inşa ettiren Osmanlı Sultanı Abdülmecit’ten alan köprünün diğer adı Meriç Köprüsü’dür ve bu adı da altından akıp giden Meriç Nehri’nden almıştır. Yapımı 1842 ile 1847 yılları arasında gerçekleşen Mecidiye Köprüsü’nün uzunluğu 263 metre, genişliği ise 7 metre civarındadır. 12 sivri kemeri olan eser, 13 taşıyıcı ayağa sahiptir. Köprünün iki tarafında kesme taşlardan yapılmış sandal rıhtımları bulunmaktadır.

Seyir Köşküne Sahip Bir Köprü

Edirne-Karaağaç yolundaki Mecidiye Köprüsü, orta yerindeki seyir köşküyle diğer taş köprülerden ayrışmaktadır. Köprünün tamamı kesme taştan oluşsa da nehir ve kent manzarasının keyifle seyredilebildiği seyir köşkü mermerden yapılmıştır. Bu tarihi köprünün diğer bir özelliği de Osmanlı dönemi yapısı olmasına rağmen, ayaklarında bulunan çift başlı ejder gibi Selçuklu dönemine ait figürler taşımasıdır.

 4,616 okunma

Derya Ülkar